Obec Jestřebí
Obec Jestřebí

Přidělení advokáta ex offo v trestním řízení

3. Pojmenování (název) životní situace

Přidělení advokáta ex offo v trestním řízení

4. Základní informace k životní situaci

Bude-li obviněnému doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání (tzv. sdělení obvinění) a osvědčí-li, že nemá dostatek prostředků na hrazení nákladů spojených s jeho obhajobou, rozhodne v řízení před soudem předseda senátu a v přípravném řízení na návrh státního zástupce soudce, že má nárok na obhajobu bezplatnou nebo za sníženou odměnu. Pro takové rozhodnutí však musí existovat dostatek důkazů prokazujících nepříznivou majetkovou a sociální situaci obviněného. Byť může o právu na bezplatnou obhajobu nebo obhajobu za sníženou odměnu soud nebo v přípravném řízení soudce rozhodnout i bez výslovného návrhu obviněného, jeví se jako jistější, pokud je tento návrh podán hned po zahájení trestního stíhání, resp. v okamžiku, kdy se obviněný dostane do situace, že jeho majetkové poměry mu nedovolí hradit náklady spojené se zastupováním obhájcem. V tomto případě hradí náklady obhajoby zcela nebo zčásti stát.

V případech tzv. nutné obhajoby (viz. § 36, § 36a a § 36b trestního řádu) má obviněný dokonce povinnost být v trestním řízení zastupován obhájcem (nevzdá-li se ho ve stanovených případech), proto nevyužije-li práva si obhájce zvolit, je mu po dobu, kdy důvody nutné obhajoby trvají, příslušným orgánem ustanoven z úřední povinnosti (i bez návrhu). I zde má obviněný však možnost osvědčit, že s ohledem na jeho majetkovou a sociální situaci má nárok na obhajobu bezplatnou nebo za sníženou odměnu.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Návrh na rozhodnutí o právu na bezplatnou obhajobu či obhajobu za sníženou odměnu může podat obviněný, jeho obhájce a dále osoby uvedené v § 37 odst. 1 trestního řádu resp. v § 44 odst. 2 zákona o soudnictví ve věcech mládeže (příbuzný v pokolení přímém, sourozenec, osvojitel, osvojenec, manžel, partner, druh, jakož i zúčastněna osoba; je-li obviněný omezen na svéprávnosti, mohou tak tyto osoby učinit i proti jeho vůli; v případě mladistvého je takovou osobou i jeho zákonný zástupce).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Obviněný osvědčí, že nemá dostatek prostředků, aby mohl hradit náklady spojené se zastupováním obhájcem sám.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Návrh se podává spolu s přílohami dokládajícími majetkové a sociální poměry obviněného v přípravném řízení prostřednictvím státního zástupce a v řízení před soudem soudu prvního stupně. Jestliže soud, resp. soudce přizná právo na bezplatnou obhajobu či na obhajobu za sníženou odměnu a obviněný požádá o ustanovení obhájce, bude mu obhájce neprodleně ustanoven. Všechny orgány činné v trestním řízení jsou povinny obviněného o těchto právech poučit a poskytnout mu plnou možnost jejich uplatnění.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Návrh se podává spolu s přílohami dokládajícími majetkové a sociální poměry obviněného v přípravném řízení prostřednictvím státního zástupce a v řízení před soudem soudu prvního stupně.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Platný osobní doklad opatřený fotografií (občanský průkaz, cestovní pas apod.).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Návrh není třeba podat na předepsaném formuláři.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Nejsou hrazeny žádné poplatky.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Jestliže soud, resp. soudce přizná právo na bezplatnou obhajobu či na obhajobu za sníženou odměnu a obviněný požádá o ustanovení obhájce, bude mu obhájce ustanoven neprodleně.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Mimo obviněného se jedná o osoby uvedené v § 37 odst. 1 trestního řádu (příbuzný v pokolení přímém, sourozenec, osvojitel, osvojenec, manžel, partner, druh, jakož i zúčastněna osoba; v případě mladistvého je takovou osobou i jeho zákonný zástupce).

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Není dostupná žádná elektronická služba.

28. Popis byl naposledy aktualizován

13.10.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Co nového v obci

Rozpočet na webu

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Info SMS

InfoKanál

MAPOTIP

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
oblačno 5 °C 0 °C
středa 20. 3. polojasno 7/0 °C
čtvrtek 21. 3. oblačno 5/0 °C
pátek 22. 3. oblačno 7/0 °C